Mosquits: creences certes i falses

Dilluns, 1 de juny de 2020 a les 00:00

La temporada de mosquits ja està aquí i comença a parlar-se a tota hora d'aquests artròpodes: a mi els mosquits em piquen més que a la resta de gent, els mosquits viuen preferentment en zones amb vegetació humida, hi ha plantes molt eficaces per repel·lir els mosquits, totes les espècies de mosquits piquen als humans,... però què és cert de tot això?

El principal factor atraient que els mosquits utilitzen per a trobar als seus hostes és el diòxid de carboni, el qual es pot detectar des d'una certa distància. A mida que s'apropen, una altra característica important és la temperatura corporal. Un cop el mosquit està molt a prop del seu hoste potencial, existeixen una gran varietat d'olors, com la suor, l'àcid làctic, etc. que són detectades per les antenes altament sensibles dels mosquits, i influeixen en gran mesura en si piquen a una persona o a una altra.

També hi ha factors visuals, com el moviment, que poden desenvolupar un paper important, per tant, existeixen força variables en joc per a que un mosquit decideixi a qui picarà. Però contràriament al que molta gent pensa, no existeix evidència científica que doni suport a afirmacions com que la ingesta de vitamina B12 o plàtan repel·leixi als mosquits.

Els mosquits adults, quan no estan picant o volant, els agrada descansar en àrees fresques, fosques i humides allunyades del vent. Un dels seus llocs preferits de descans és la vegetació. Així que una bona mesura per reduir la quantitat de mosquits és controlar la vegetació, per tal d'augmentar el flux d'aire, la llum solar i les condicions seques.

Existeixen moltes plantes que contenen olis essencials, com ara la citronella, que poden repel·lir els mosquits, però cal tenir en compte, que perquè aquest mètode sigui efectiu, s'han de fer servir els extractes formulats i concentrats com ara en repel·lents tòpics.

Un altre mètode molt utilitzat són els paranys d'insectes elèctrics de llum ultraviolada. Però les captures realitzades per aquests aparells només representen entre el 4.1% i el 6.4% de les captures diàries durant tota una temporada. A més a més, cal afegir el fet que també maten a un gran nombre d'insectes que no són plaga, incloent molts que són depredadors beneficiosos sobre altres insectes.

I què hi ha dels aparells d'ultrasons? Doncs no hi ha cap estudi científic que demostri la seva eficàcia i, tot al contrari, demostren en el laboratori i en el camp que són completament ineficaços.

 

Al mosquit tigre ni aigua

Darrera actualització: 29.04.2020 | 12:58