El mosquit tigre

Divendres, 9 de juny de 2023 a les 00:00

Ja ha començat a criar i a picar el mosquit tigre. Està a les nostres mans frenar-ne la proliferació evitant donar-li punts on criar.

El mosquit tigre és originari del sud-est asiàtic i es va detectar a Catalunya per primera vegada l’estiu de 2004. Se’l reconeix per les ratlles blanques al cap, el cos i les potes, i pica de dia. La seva presència és molt molesta pel nombre tan elevat de picades que causen els exemplars femella.  A Palau  ja  fa uns anys que ha arribat. 

Donat que no es pot eradicar, el que està a les nostres mans és intentar controlar-ne la població evitant que pugui criar, per així evitar-ne les picades, al ser aquest mosquit un vehicle que pot transmetre malalties com el Chikungunya, Dengue o ZikaPer a això, cal eliminar els punts d’aigua on poden créixer, qualsevol massa d'aigua petita i estancada com bidons, gerros, plats de testos, cubells o altres tipus de recipients.

Com distingir ràpidament el mosquit tigre?

És de mida mitjana o petita (al voltant d'1 cm o poc més), té ratlles blanques sobre fons negre a tot el cos, potes incloses, és insistent, i pica de dia.

Què s’ha de fer per prevenir-ne l'expansió?

  • Posar sota cobert tots aquells objectes i contenidors en els qual es pugui acumular aigua. En el cas d’elements fixos i objectes que no es puguin retirar, s’hauran de revisar atentament almenys dos cops per setmana i procedir a eliminar qualsevol acumulació d’aigua, netejant els recipients i evitant que es tornin a omplir.
  • En els casos en què es consideri imprescindible tenir algun tipus de recipient amb aigua i a l’exterior, caldrà que aquests es mantinguin tapats, mitjançant una tapa o una tela mosquitera prima (malla de 2 mm de mida màxima).
  • En el cas concret de les basses o piscines, cal actuar de manera que l’aigua que continguin no esdevingui un focus de cria de mosquit tigre, procedint amb alguna de les següents actuacions: clorar l’aigua (en el cas de les piscines), introduir peixos en el cas de les basses (per exemple Cyprinus carpio, carpa comuna), o bé col·locar una tela mosquitera prima (malla de 2 mm de mida màxima) que cobreixi completament la superfície d’aigua.
 
Darrera actualització: 13.07.2023 | 13:05