Mesures enfront Covi-19 addicionals pels establiments alimentaris

Dilluns, 4 de maig de 2020 a les 00:00

A part de les mesures generals a tenir en compte per l'obertura dels establiments minoristes, els establimenta alimentaris han d'adoptar les seguents mesures de forma addicional.

MESURES D’HIGENE EN ESTABLIMENTS ALIMENTARIS DAVANT DEL COVID-19

1. Durant la manipulació d’aliments cal netejar-se les mans sovint. Es pot usar addicionalment desinfectants de mans a base d’alcohol. Atenció: L’ús de gel o solució hidroalcohòlica no pot substituir el rentat de mans

2. Cal disposar sempre de sabó i eixugamans d’un sol ús.

3. Es poden usar guants sempre que es faci de forma correcte. Cal recordar que l’ús de guants no substitueixen la neteja de mans. Si s’utilitzen, cal fer-ho correctament. S’han de canviar sovint. Cal rentar-se les mans després de treure’s els guants i abans de posar-se els nous. S’han de canviar els guants després de dur a terme activitats no relacionades amb la manipulació d’aliments (per exemple manipular diners, obrir portes, buidar contenidors, tocar-se la cara, canviar-se la mascareta...). Cal evitar tocar-se la boca i els ulls mentre es portin. Cal evitar tocar estris personals (mòbil, cartera,...) Els guants han de ser de vinil o nitril.

4. Es recomana usar mascaretes per a la manipulació d’aliments.. És obligatori si no es pot assegurar una distància de 2 metre entre persones. L´ús de les mascaretes ha de ser correcte:Les mascaretes poden ser un focus de contaminació, ja que amb l’ús van concentrant secrecions respiratòries i brutícia. Cal tenir especial cura en la seva manipulació i canviar-les amb suficient freqüència. Abans de posar-se la mascareta, rentar les mans amb aigua i sabó o amb solucions a base d’alcohol. Cal cobrir-se la boca i el nas amb la mascareta i assegurar-se de què no hi hagi espais entre la cara i la mascareta. No s’ha de tocar la mascareta mentre es fa servir, i si es fa s’han de rentar les mans després. Cal canviar-se de mascareta quan estigui humida i no reutilitzar-la si és d’un sol ús. La mascareta s’ha de treure retirant les cintes pel darrere de les orelles, mantenint-la allunyada de la cara i la roba. Cal llençar la mascareta en un contenidor tancat immediatament després del seu ús.S’han de rentar les mans després de tocar o llençar la mascareta.

5. La roba i el calçat de treball han de ser nets i d’ús exclusiu. S’ha de guardar en armaris separats de la roba de carrer. Cal canviar-se en el vestidor del lloc de treball (no es pot venir canviat des de casa) i no es pot sortir a l’exterior amb roba de treball. Cal netejar-se les mans abans de sortir del vestidor. La roba de treball s’ha de netejar diàriament mínim durant 20 minuts a 60ºC. Els manipuladors d’aliments han de cobrir-se els cabells.

6. Cal fer neteja i desinfecció 2 cops al dia. No és el mateix neteja i desinfecció. Cal fer les dos coses. La desinfecció es pot fer en lleixiu en una dilució 1:50 si s’usa lleixiu domèstic de concentració 5%. Cal netejar i desinfectar les superfícies de treball, els estris de treball i els elements dels locals que puguin entrar en contacte amb els consumidors.

7. En els establiments de restauració caldrà rentar tot l’utillatge en rentaplats a una temperatura de 80ºC

8. Cal protegir adequadament els productes exposats directament sense envasar. Per evitar contaminacions, no es poden exposar els aliments sense protegir a l’abast del públic, en el comerç minorista i en la restauració (bufets).

9. Per un lliurament segur:

Prepareu els menjars amb la mínima antelació possible a l’entrega.

En el moment de l’envasat feu servir envasos nets i d’un sol ús . Embosseu les comandes de manera individual per a cada client, així les manipulareu menys en el moment de l’entrega, i disposeu-les en una taula propera a la zona d’accés de la persona que hagi de lliurar-les a domicili.

Respecteu les temperatures de conservació fins al moment del lliurament: Els aliments de consum en fred s’han de conservar a una temperatura màxima de 4 ºC; si s’han de consumir abans de 24 hores, a un màxim de 8 ºC i 65 °C per als que se serveixen en calent.

Informeu dels ingredients del menjar preparat, en especial pel que fa als al·lergògens. És possible que aquesta informació es pugui incloure en l’albarà d’entrega.9.

més info

 

Darrera actualització: 04.05.2020 | 13:11