Ajuntament de Santa Maria de Palautordera

Escut Ajuntament de Santa Maria de Palautordera

Idiomes

  •          Mida de lletra  

Nevada 2012

Imatges relacionades

  • El Pont Trencat

    El Pont Trencat

El Pont Trencat

Llocs d'interès

Temes: Turisme, Cultura


Descripció

L'ORIGEN DEL PONT
La tradició indica que la via romana, i més tard el camí reial, al pas pel nostre terme, baixava encerclant la riera de Vilalba Sasserra fins al Pont Trencat. El que és més lògic és que a l'arribar al riu, pel fet que el terreny era abrupte, hi hagués un pont per a travessar-lo. L'absència d'un pas sobre el riu, obligaria a una desviació de la carretera de la que no tenim coneixement o referència.
Les teories sobre el seu origen i dates de construcció, que poguessin aportar anàlisis de les runes, estructura reedificacions que ha sofert durant els segles, no descartarien la possibilitat de que el seu origen fos de l'època romana.

ESDEVENIMENTS OCORREGUTS AL PONT
1571: Dos pagesos de Sant Manet de Corró, Pere Bertran i Pere Oliveres, van ser executats per passar dos ramats de porcs sense pagar el dret de pontatge.
30 de novembre de 1634: Va ser mort d'un tret en el terme de Palau en Contxim Fonoyeda, vilatà d'Arenys.
12 de juliol de 1678: Es va trobar el cos d'un soldat mort, a prop del pont, pertanyent al Terç Milà.
16 de maig de 1701: Va ser ferit per arma de foc, per un oficial del seu regiment, el soldat alemany Andreu Polit, al pas pel pont. Més tard moriria de les ferides.

LA DESTRUCCIÓ DEL PONT
La forta intromissió de l'exercit francès, va fer reaccionar a la població, i així al febrer de 1811, hi va haver diversos enfrontaments armats en el paratge del Pont en la denominada "Batalla del riu Tordera". Probablement després d'aquella batalla, per assegurar la retirada i entorpir l'avanç dels francesos, el general Josep Obispo, va manar de volar el pont en la part que l'unia al terme de Sant Celoni. Ens ho recorda una nota extreta d'un Llibre d'Obits de l'època: "Obit i enterro de Maria. – Als vint i tres Febrer de mil vuit cents onse mori (una noia) de edat... ofegada en la Tordera per haver romput lo Pont per ordre del general de vanguardia Don Josep Obispo, sens roportarsen altre utilitat, ni ventaja que las desgràcias se han experimentat, i se esperan de necessitat".
El pont delimitava els termes territorials de Palau i Sant Celoni. Amb la seva destrucció resta una sola arcada de les dues inicials que pertany a Palautordera. A través dels anys l'argot popular ha donat a aquest paratge el nom de "Pont Trencat", imatge molt característica de la zona i que dóna nom al barri adjacent en detriment de l'antic "Barri del Pont".
Comentaris

No hi han comentaris.

Escut Ajuntament de Santa Maria de Palautordera
AJUNTAMENT DE SANTA MARIA DE PALAUTORDERA
Plaça de la Vila, 1 - 08460
Tel: 93 847 96 20  Fax: 93 847 96 29

Horari: dilluns a divendres, de 9 a 14 h. i dimecres tarda, de 17 a 19.30 h.
Horari d'estiu (1/6 a 15/9): dilluns a divendres de 9 a 14 h

ajuntament@smpalautordera.cat

Comparteix:

  • Twitter
  • Facebook

Segueix-nos a:

  • Facebook
  • RSS

Amb la col·laboració de:

Logo Diputació Barcelona