Avís de possible estafa a persones grans a través del servei de teleassistència

Dimarts, 9 de novembre de 2021 a les 00:00

Els Mossos d’Esquadra han detectat durant els darrers dies una modalitat d’estafa que pot afectar al col·lectiu de gent gran.

La via de contacte amb les persones és a través d’una trucada telefònica en la que presumptes treballadors del servei de teleassistència contacten amb la persona adreçant-se pel seu nom i els hi comuniquen que el servei tele-vida/teleassistència ha canviat i hauran d’abonar un import d’uns vint (20) euros. També és possible que l’excusa de contacte sigui la revisió del botó d’alerta o algun pretext semblant. El to que utilitzen és bastant agressiu, en veu alta i sense deixar parlar l’usuari. Aquesta manera d’actuar és la que crea dubtes a la persona que per aquest motiu normalment desconfia del que els hi estan manifestant. Alguns usuaris han manifestat que els hi hauria semblat que la trucada era una locució donat que la interacció hauria estat impossible.

 

Es per aquest motiu que, des de la Mossos d’Esquadra recomanen:

 

  • No obrir la porta a persones desconegudes i en cas d’haver-ho fet, no deixin que la persona accedeixi al seu domicili.
  • En cas que durant la trucada els hi proposin una visita al seu domicili proposin la visita en algun moment que estiguin acompanyats per algun familiar o persona de confiança.
  • Contactar amb el servei de teleassistència que ja estan utilitzant per confirmar la informació rebuda mitjançant la trucada telefònica.
  • No signar cap document si no s’està convençut o no es generen dubtes.
  • No realitzar cap pagament ni facilitar dades personals o bancàries.

 

Canvi en el preu del servei de teleassistència

Des de l’Ajuntament de Santa Maria de Palautordera es vol informar a més, que tinguin en compte que aquesta modalitat d’estafa no té relació amb la carta que s’ha començat a enviar als usuaris de teleassistència informant del canvi del preu públic del cost del teleassistència, que entrarà en vigor a partir del 1 de gener de 2022. 

Remarquem que com a Ajuntament no s’exigiria mai el pagament d’aquest servei de 20 € al comptat, ni de males maneres, ja que prèviament hi ha d’haver el càlcul de si toca o no pagar, a més de ser sempre amb uns imports més baixos.

El preu públic passa de 7,21€ a 7,53€/mes. A la carta s’explica que es revisarà de nou els copagaments actius (el càlcul de l’aportació econòmica que fa el usuari del servei), i que això implica que presentin de nou la documentació econòmica actualitzada a Serveis Socials.

Darrera actualització: 09.11.2021 | 13:33