Publicat el catàleg del Romànic a Palautordera

Dimarts, 2 d'abril de 2024 a les 00:00

Oscar Farrerons ha documentat i publicat el catàleg del romànic a Palautordera a través del portal d'accés obert al coneixement de la Universitat Politècnica de Catalunya.

Un catàleg on es pot veure l'exposició que es va fer entre el 7 de febrer i el 8 de març d'enguany a la biblioteca Ferran Soldevila sobre el romànic al Montseny.

A les darreres del segle X es va iniciar la construcció d'esglésies repartides per tot el territori montsenyenc. Tot i que el període del romànic es pot definir fins a inicis del segle XII, de manera que es poden trobar edificis de característiques diferents, de perfeccions variades, i també més o menys conservades.

En la publicació hi apareixen les obres romàniques principals de Sant Esteve i Santa Maria de Palautordera. Un recull històries de les vil·les, on s'expliquen els seus orígens, els sectors econòmics principals i els llocs d'interès arquitectònic.

El campanar de Santa Maria de Palautordera és l'obra romànica més important al nostre municipi. L'actual església és de 1562 i l'únic element romànic que resta és el campanar. On respecte a la dotació de la torre, Maria Lluïsa Ramos va escriure el 1983: “Tenint en compte tant l’estructura formal com l’aparell constructiu es pot inferir que la torre correspon a una edificació del segle XIII, encara que probablement és d’origen més antic”.

El catàleg ja es pot consultar digitalment, a través d'aquest enllaç: https://upcommons.upc.edu/handle/2117/405092

Darrera actualització: 02.04.2024 | 12:32