Santa Maria de Palautordera participa en la primera jornada "Obrint camí, som futur"

Dimecres, 29 de juny de 2022 a les 00:00

 El projecte pretén apropar empreses del territori i jovent nouvingut tot trencant els estereotips sobre els migrants

Diuen que les empreses, cada cop més, valoren l'actitud dels seus treballadors i treballadores. I si alguna cosa es va sentir ahir a la tarda a la sala Bernat Martorell de Sant Celoni, va ser "bona actitud" i "moltes ganes d'aprendre" per definir l'experiència d'empresaris i empresàries amb jovent nouvingut. 
 
La primera jornada "Obrint camí, com futur", organitzada pel Consell Comarcal, buscava visibilitzar la joventut migrada sola que viu al Vallès Oriental i aproximar empreses i joves. Buscava trencar estereotips i prejudicis i apropar una realitat molt sovint amagada: l'experiència vital de molts joves que venen a guanyar-se la vida i l'experiència d'aquells empresaris i empresàries que aposten per donar-los una oportunitat i descobreixen bons treballadors i treballadores que molt sovint costen de trobar. 
 
El Servei d'Ocupació de Santa Maria de Palautordera va participar en la jornada com a mostra de suport cap a l'acollida i inserció dels joves emigrants a empreses del territori. Des de l'Ajuntament, volem fer front a situació de vulnerabilitat laboral que la joventut nouvinguda es troba a la comarca, especialment aquells que viuen als centres i surten del sistema de protecció per independitzar-se. 
 
Ayman Gharrafi té formació de CFGM Administració i curs de monitor de Lleure, i treballa al Casal dels infants a Barcelona com a administratiu i auxiliar educatiu en acompanyament a l'educador/a referent. Explicava com va arribar amb 17 anys, com al cap de sis mesos li va caducar el permís de residència i com s'ha hagut d'esforçar "perquè un no deixa casa seva, amics i família si no és per un objectiu de vida". "Em sento orgullós del que he aconseguit en aquests tres anys, tinc una feina, em sento molt responsable", explicava somrient. 
 
Ibrahim El Mosaidy té PFI Hosteleria i treballa al restaurant Socarrat a Mollet del Vallès i explicava content que "al meu cap li ha agradat com treballo i m'ha fet un contracte". També recordava el patiment que va passar per arribar a tenir papers en regla i l'escull de l'idioma quan va arribar a Catalunya. "M'agrada la cuina i em sento content amb la feina" i explicava que "algun dia voldria ser cap de cuina i tenir el meu propi restaurant". 
 
Yassine Aammou, amb PFI de Muntatges d'instal·lacions elèctriques, aigua i gas i actualment estudiant GFGM d'electricitat, treballa d'auxiliar de manteniment a la casa de colònies el Pinatar i dona aquest consell a joves com ell: "estudiar i aprendre sempre". 
 
"Una experiència fantàstica, no exempta de les dificultats inherents a qualsevol contractació de qualsevol persona", era la primera valoració que se sentia a la sala per part d'un empresari, en aquest cas de Jaume Mora, president del Consell d'Esports de Barcelona i director general de la Casa de Colònies el Pinatar de Gualba. I afegia orgullós: "Hem passat de ser una empresa productiva a ser, a més, una empresa social, amb consciència". I resumia l'actitud d'aquest jovent: "Tenen un objectiu molt clar i, per tant, el seu nivell de compromís i responsabilitat és molt alt". 
 
Per la seva part, Susana Porras, gerent del Restaurant Pizzeria el Sui de Sant Antoni de Vilamajor, repetia que "molt sovint aquest jovent treballador m'ha salvat més d'un estiu" en referència a la dificultat de trobar treballadors en aquestes dates i afegia "estic encantadíssima, tenen una actitud boníssima i moltes ganes d'aprendre, ganes de pujar i sempre pots comptar amb ells". 
 
Lluís Clos, gerent d'Idomgest de Sant Celoni, afegia, a més, que "intentem fer-los sentir en la realitat igual que qualsevol altra persona, sense fer cap distinció i valorem molt les ganes que tenen d'aprendre un ofici i la seva actitud". 
 
Jaume Mora insistia: "s'ha de trencar la por a la cosa desconeguda i la forma és contactar amb les entitats que hi treballen, fer una trobada amb aquest jovent, conèixer-los, i la por cau en picat". 
 
Mora es referia a entitats que gestionen centres on resideixen joves migrats sols del Baix Montseny i que han col·laborat en aquesta trobada, com són fundacions Eduvic, Fundació Idea i SuperAcció,. La jornada també ha comptat amb la col·laboració dels serveis locals d'ocupació de Cardedeu, Llinars del Vallès, Santa Maria de Palautordera i Sant Celoni, i l'entitat d'inserció Gentis. 
 
L'alcalde de Sant Celoni i vicepresident primer del Consell Comarcal, Raül Garcia, va finalitzar la jornada tot destacant destacava que "les administracions podem ajudar al fet que aquests joves puguin tenir un projecte de vida sòlid i amb futur"

Darrera actualització: 29.06.2022 | 12:45

Imatges