Torna el projecte ‘Música i comunitat’ a les escoles de primària de Palau

Dimarts, 7 de juny de 2022 a les 00:00

Després de dos anys d’espera per la pandèmia, finalment el passat 2 de juny L’Envelat va acollir el projecte “Música i Comunitat” de les escoles de primària de Santa Maria de Palautordera. Va ser una mostra del treball que es va dur a terme aquest curs amb alumnes de diferents cursos de les escoles de primària del municipi.

El projecte de Música i comunitat és una proposta de l’Escola Municipal de Música de Palau i l’àrea d’Ensenyament de l’Ajuntament de Santa Maria de Palautordera a les escoles de primària del municipi.

L’EMM de Palau va presentar a l’àrea d’ensenyament de l’ajuntament el projecte de Música Comunitària (MiC) com una pràctica artística dins del context escolar.

La finalitat d’aquest projecte és oferir nous recursos per abordar les realitats de nens i nenes en edat escolar per mitjà de l'aprenentatge artístic, contribuint així al desenvolupament de  competències socials, comunicatives i relacionals. Especialment, procura aportar eines i  instruments de creixement personal i de l'entorn per mitjà de la pràctica instrumental en grup a través d’un conjunt instrumental.

Des de l’àrea d’Ensenyament de l’ajuntament és va veure aquesta proposta com una oportunitat per proposar a les escoles de primària un element cohesionador i d’accés democràtic a la pràctica musical al municipi,  tots els infants escolaritzats a les escoles de primària del municipi podran accedir a la pràctica instrumental en grup durant un curs de la seva etapa escolar.

L'experiència atén igualment a objectius  socials, educatius i artístics. Així , els  resultats no només responen a  qüestions tècniques instrumentals sinó  que tenen una repercussió estretament  vinculada al desenvolupament de  competències personals i emocionals  així com hàbits d'escolta, la comunicació  no violenta i el treball en equip.  El projecte de Música i Comunitat actua  com a motor creatiu que reforça  positivament la imatge col·lectiva del  grup afavorint així la gestació d'un  sentiment d'identitat i incrementant  l'autoestima dels seus destinataris,  factors decisius per a l’èxit escolar, la  convivència i la creació d'oportunitats.

L’escola Pont Trencat va ser la pionera el curs 2017/2018 en iniciar aquesta experiència amb la proposta “ Ven(t)s a banda” que s’ha transformat al llarg dels cursos en “Pim pam Pont Trencat” (conjunt instrumental de percussió) adreçada a alumnes de cicle superior.

La resta d’escoles es van anar afegint a la proposta. L’Escola Matagalls amb la proposta “Matagalls sona” (conjunt vocal i d’ukeleles) amb alumnes de cicle superior ; l’IE La Tordera amb la proposta 4Cordes (conjunt de violins i violes amb alumnes de 6è de primària i 1r. d’ESO) i finalment l’Escola Fontmartina amb “Batukada Fontmartina” (conjunt de percussió que trimestralment s’adreça a cicle mitja i superior).

L’ajuntament de Santa Maria de Palautordera va subvencionar la presència setmanal de dos professors de l’EMM que en coordinació amb els especialistes de música de cada escola van desenvolupar el projecte a cada centre.

Darrera actualització: 07.06.2022 | 12:03