Recomanacions per a la ciutadania sobre el coronavirus

Dilluns, 9 de març de 2020 a les 00:00

Donada l’activació d’emergència de salut pública internacional pel nou coronavirus SARS-CoV-2 que va iniciar-se a la Xina, des del Sistema de Salut de Catalunya i arran dels casos importats d’altres països s’ha extremat el sistema de vigilància epidemiològica per a aquesta fase de contenció, detecció, confirmació, aïllament, tractament i estudi de contactes.

L’objectiu principal és evitar la propagació del virus contagiositat, aïllant les persones potencialment malaltes. Tot i aquesta elevada contagiositat, el 80% dels casos són lleus, i només pot revestir gravetat en els casos de persones que tinguin altres malalties o factors de risc (2-5%).

Com a mesures de protecció es recorden les següents recomanacions:

1. Els departaments de Salut i Treball, Afers Socials i Famílies recomanen que qualsevol persona que tingui febre o símptomes respiratoris i hagin viatjat a zones de risc per coronavirus no visiti les residències de Catalunya. També es recomana regular el nombre de visites dels familiars i, en cas de fer-ho, rentar-se les mans a l'entrada i a la sortida als lavabos reservats per a les visites. Fer difusió, als mateixos centres, d'aquestes mesures preventives, amb cartells informatius a les entrades, recepcions i sales d'espera de les residències.

2. Rentar-se les mans sovint amb aigua i sabó o bé amb solucions alcohòliques, especialment després del contacte directe amb persones malaltes o el seu entorn.

3. Evitar el contacte estret amb persones que mostrin signes d'afecció respiratòria, com ara tos o esternuts.

4. Mantenir una distància de dos metres aproximadament amb les persones amb símptomes d'infecció respiratòria aguda.

5. Tapar-se la boca i el nas amb mocadors d'un sol ús o amb la cara interna del colze en el moment de tossir o esternudar i rentar-se les mans de seguida.

6. Evitar de compartir menjar o estris (coberts, gots, tovallons, mocadors...) i altres objectes sense netejar-los degudament.

7. No s'han de prendre precaucions especials amb els animals a l'Estat, ni amb els aliments, per evitar aquesta infecció.

 

 

 

Darrera actualització: 13.03.2020 | 09:33