La salut a l'estiu

Dilluns, 28 de juny de 2021 a les 00:00

Molta cura amb el sol.

Si aprenem a tenir cura de la salut des de jove, ens servirà per a tota la vida. Un dels elements més destacats contra els que hem de prevenir-nos és el sol, que és font de vida però alhora font de possibles problemes per al nostre cos si en fem una exposició inadequada. Aquí repassem alguns consells, en especial per als infants i joves.

Com prendre el sol?
Eviteu estar-vos llargues estones al sol, sobretot en les hores de màxima intensitat solar, entre les dotze del migdia i les quatre de la tarda. Porteu samarreta, gorra i ulleres per protegir-vos del sol encara que estigui ennuvolat, ja que l’efecte de les radiacions solars es manté i, per tant, cal prendre les mesures de prtoecció. Utilitzeu fotoprotectors solars adequats al tipus de pell. Esteneu-vos el producte per tot el cos i renoveu-ne l’aplicació. Cal recordar que la utilització de fotoprotectors no s’ha de considerar una manera segura de perllongar l’exposició al sol.

Protecció total per als infants:
Encara que estigui ennuvolat o emboirat, els pares no haurien de deixar als nens posar-se al sol al mig dia ni estar-s’hi gaire estona. Sempre els haurien de posar crema fotoprotectora adequada al seu tipus de pell, roba de cotó i gorra, i procurar que beguin aigua per hidratar-se.

La pell dels nens, sobretot quan són molt petits, és extremadament fina i delicada i té més facilitat de cremar-se. Per aquest motiu, els pares han de tenir molta cura a protegir-los de la intensitat dels raigs solars i evitar l’exposició durant el seu primer any de vida. Els pares saben que als infants els agrada molt estar a l’aire lliure i rebre els beneficis del sol. Per això, busquen les hores de menys intensitat solar al llarg del dia.

Els nois i noies han de gaudir del sol amb molta precaució.
Els joves fan moltes activitats a l’aire lliure i en contacte amb la natura. Per tant, cal que recordin les mesures de protecció solar que cal prendre per tal de gaudir del sol de manera saludable.
Cada estiu els joves haurien de començar a prendre el sol a poc a poc i sempre evitant les hores de més intensitat, de dotze del migdia a quatre de la tarda. Sempre cal posar-se crema fotoprotectora adequada a cadascun dels tipus de pell una estona abans de prendre el sol, i tornar a aplicar-se-la periòdicament cada vegada que es torna a l’aigua o se sua molt.

Uns pares responsables.
El sol és una font de salut i, per tant, cal prendre’l amb cura. Molts dels casos de càncer de pell i les cremades cutànies es podrien prevenir evitant una exposició excessiva al sol, sobretot en el cas dels infants. Els nens, els adolescents i les persones de pell molt blanca tenen més facilitat de cremar-se quan prenen el sol, ja que la seva pell és més sensible a les radiacions ultraviolades. Per tant, cal extremar les mesures de protecció.

Hem d’evitar l’envelliment prematur de la pell des de joves.
Una exposició excessiva al sol produeix danys i l’envelliment prematur de la pell. Hem de tenir en compte que el bronzejat és el resultat de la resposta de la pell davant l’agressió que li provoca un excés de radiació solar, i que les làmpades de sol artificial també perjudiquen la nostra pell. Les persones que han patit cremades solars i exposicions solars intenses al llarg de la vida tenen més risc de tenir un càncer de pell. Si practiquem activitats a l’aire lliure sempre hem d’utilitzar crema solar, roba de cotó, ulleres i protector labial, i tenir cura de beure líquids.

Sempre cal buscar l’ombra per protegir-se de la intensitat solar. Si es va a la platja, s’ha de recordar que l’aigua i la sorra reflecteixen i augmenten la intensitat solar. Per tant, s’han d’augmentar les mesures de protecció

Consells davant les altes temperatures.

Les temperatures extremes i l'excés de calor produeixen una pèrdua de líquids i sals minerals necessàries per a l'organisme. Aquest fet pot agreujar una malaltia crònica o provocar deshidratació i esgotament. Si la situació es perllonga, es pot patir un cop de calor.

Un cop de calor pot convertir-se en un problema greu per a col·lectius amb especial debilitat, com ara nadons i nens, persones grans i discapacitats, així com per a persones que realitzen activitat física, persones amb problemes d’hipertensió, diabetis, obesitat o altres malalties cròniques i persones que prenen una medicació especial (tranquilitzants, antidepressius, psicotròpics o diurètics).

Hi ha alguns símptomes que ens poden alertar de que algú està patint un cop de calor: temperatura corporal molt alta, mal de cap, nàusees, somnolència, set intensa i fins i tot convulsions o pèrdues de coneixement són clars exponents d’aquest problema. Davant una situació així, la persona que pateix un cop de calor ha de ser traslladada a un lloc més fresc i se li ha de donar aigua per a beure, mullar-la i ventilar-la. A més, s’ha d’avisar amb urgència als serveis sanitaris (061).

Consells

A casa:
- Durant el dia baixeu les persianes de les finestres on doni el sol.
- Obriu les finestres per la nit per refrescar la casa.
- Estigueu en habitacions fresques.
- Utilitzeu climatització, i si no en teniu, busqueu un lloc on poder passar un parell d’hores (centre comercial, cinema...)
- Preneu dutxes fresques de manera freqüent.
- Eviteu àpats calents i begudes alcohòliques.

Al carrer:
- Eviteu el sol directe, camineu per l’ombra. Porteu gorra i roba lleugera.
- Porteu aigua i beveu-ne sovint. Fins i tot, mulleu-vos la cara i la roba.
- Eviteu sortir a migdia i reduïu les activitats intenses.

Onada de calor

Capsula informativa: salut a l'estiu

Capsula informativa: aigua

Capsula informativa: un estiu ben fresc

Per saber-ne més

Darrera actualització: 30.04.2020 | 09:16